phhh1 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Witam, tak jak w temacie zastanawiam się nad kupnem roweru. Interesuje mnie głównie jazda z górek, po lasach, ale także od czasu do czasu lubię pojeździć i postuntować na drodze asfaltowej. Natknąłem się na dwa takie rowery, które mi się spodobały: https://www.giant-bicycles.com/pl/brass-2-2011 https://sklep.szobakbike.pl/rowery/rowery-dirt/raptor-1-0,produkt17398/ Co o nich sądzicie ? Który jest lepszy ? Jestem również otwarty na inne propozycje :) Odnośnik do komentarza
Pucko Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Hej w sumie tak patrząc na te rowery to ok fajne lepszy wg mnie CTM Raptor. Zważ na to że to rodzaj roweru dirtowego więc jak chcesz jazdę po lesie to wybrałbym raczej górski rower bo rower dirtowy to jest jak bmx tylko dodane przerzutki amortyzator. Rowerem dirtowym nie pojeździsz w terenie bo się skończysz nie dasz rady podjazdu wykonać za nisko siodełko ułożone i nie ta geometria ramy. Na Twoim miejscu brałbym tylko górski na asfalcie też pojeździsz najwyżej możesz założyć sobie jakieś opony crossowe. I zadaj sobie pytanie o odpowiedz jaki rozmiar ramy jakie koła 27,5" 29" lub 27,5"+ i 29"+(różnią się tym że mają szersze opony np jak normalny góral ma opony 29x2.3 czyli szerokość opony jest 2,3" to w oponach 29+ masz serokość opony 3" czyli szersze i tylko tym się różnią szerokością bieżnika). Na kołach 27,5" są one skrętniejsze na zjazdach będziesz miał lepszą manewrowość a koła 29" to masz mniejszy kąt natarcia mniejsze opory toczenia i w większości na maratonach rowerowych jeżdżą ludzie na 29"musisz się przypatrzeć sam jeżdżę na maratonach iw widzę ogromną przewagę mają koła 29" mało ludzi jeździ na 27.5" kołach nawet mistrzowie i mistrzynie jeżdżą na kołach 29". Odnośnik do komentarza
phhh1 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Myślę, żę tym CTM też da radę jeździć po lasach :) Jak wspomniałem wyżej lubię także postuntować sobie po asfalcie, a waga tego roweru wynosi nie całe 15kg. Dzięki temu będzie dobrze wyciągnąć go na tylne kółko :) Ale dzięki za rady. Odnośnik do komentarza
winni Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Wow, Pucko to mnie trochę zagiąłeś. Ja myślałem że jazda na rowerze to taka prosta rzecz. Kupiłem sobie ostatnio Unbike mission 26 na http://www.rowerzysta.pl/(przepraszam jeśli źle że podałem) i teraz to nie wiem czy on jest dobry czy nie ? Wydawał mi się bardzo fajny ale ja nie podchodziłem nigdy do tematu roweru w taki sposób. Odnośnik do komentarza
Pucko Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Koła 26" wymarły niestety ale producenci także nasi krajowi odeszli już nawet od kół 26" po prostu nie sprostały one konkurencji kół 27,5" oraz 29". Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi