Skocz do zawartości

Pomoc w doborze rozmiaru roweru.

CriseQ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

wiem, że przez internet to tak "na dwoje babka wróżyła", ale potrzebuję porady - może ktoś mógłby doradzić coś sensownego na czym mógłbym się skupić przy wyborze.

Interesuję się zakupem roweru Kellys Phanatic 80, byłem praktycznie już zdecydowany i zamówiłem rozmiar L (według producenta 175-190cm), ale w ostatniej chwili przypasowałem się do rozmiaru M (według producenta 165-180cm) i kompletnie nie potrafię się zdecydować, który wybrać.

Moje parametry to 182cm wzrostu oraz około 85cm przekrok, więc według cyferek wpasowuję się w rozmiar L, ale nie jestem tego taki pewien, a osobiste odczucia mi nie pomagają. Na L czuję się może bardziej lekko wyciągnięty, zaś szersza kierownica 660mm daje mi lepsze uczucie prowadzenia. W rozmiarze M zaś jestem troszkę mniej wyciągnięty, ale kierownica 640mm już nie daje mi takiego przyjemnego odbioru. Obydwa rozmiary mają mostek 90mm 7 stopni.

Czy jest coś na co szczególnie powinienem zwrócić uwagę? Gdy zejdę z roweru to za równo na M jak i na L rura nie wgniata się w krocze, choć przy L jest już stosunkowo blisko, lecz nadal jest trochę zapasu żeby móc podnieść przednie koło. W obu przypadkach widzę piastę koła przed kierownicą, ale ten test-mit chyba już nie jest miarodajny?

W załaczeniu dodaje zdjęcia za równo na rowerze L jak i M, nie wiem czy coś będzie widać, ale może cokolwiek...

Dzięki.

L.jpg

M.jpg

shopping.jpg