Ermenegildo Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Hej Hej Między innymi dzięki pomocy chłopakom z tego forum dokonałem wyboru zakupu roweru używanego, bo chcę się przekonać, czy się wkręcę "w temat". W skrócie jego osprzęt to: Amortyzator: Manitou Splice AIR Assist 100 MM z blokadą Korby: SHIMANO DEORE, 44 / 32 / 22 Przerzutka przód: SHIMANO DEORE LX Przerzutka tył: SHIMANO DEORE XT Manetki: SHIMANO DEORE 3x9 biegów Hamulce tarczowe mechaniczne: Avid 5 tarcze 203/160 mm Kaseta: 9 biegów Piasta przód/tył: SHIMANO Mimo dużej tarczy, tj. 203mm amortyzator nie wykazuje oznak żadnego zużycia, działa poprawnie. Czy w takim razie jest sens wymiany tej tarczy np. na 160/180mm? Bo z tego artykułu: http://porady.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,sila-tarczy-wplyw-rozmiaru-tarczy-hamulcowej-na-sile-hamowania wywnioskowałem, że chyba nie potrzebuję tarczy o rozmiarze 203mm. Rower nie był drogi (1tys. zł), ale chcę, żeby trochę pojeździł i jeśli coś warto wymienić, by przedłużyć jego żywotność to chciałbym to zrobić, tym bardziej, że jest bardzo poszanowany przez poprzedniego właściciela. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi